Oldal kiválasztása
Bowen kezelés

Bowen kezelés

A test a lélek tükörképe, amely fájdalmaival, tüneteivel mutatja nekünk az utat. Konfliktusoknál egy energetikai blokk keletkezik az agyban és a testben is. A Bowen kezelés lényege, hogy a test különböző részein elvégzett speciális, gördülő, pendítő mozdulatokkal újrahangolja az agyban a kikapcsolt vagy rosszul működő idegpályákat. Ezáltal feszültség mentesít, enyhülést ad.

 

A harmónia megélésére vágyik testünk, lelkünk. A test a lélek tükörképe, amely fájdalmaival, tüneteivel mutatja nekünk az utat. Konfliktusoknál egy energetikai blokk keletkezik az agyban és a testben is. A Bowen kezelés lényege, hogy a test különböző részein elvégzett speciális, gördülő, pendítő mozdulatokkal újrahangolja az agyban a kikapcsolt vagy rosszul működő idegpályákat. Ezáltal feszültség mentesít, enyhülést ad. A világ egyik leghatékonyabb lazítási, relaxációs technikája, amely a múlt században, Tom Bowennek köszönhetően vált ismertté. Ma már világszerte használják feltöltődésre, lazításra, kiegyensúlyozásra. Tökéletes, gyengéd és hatékony fizikai közérzetjavító módszer.

A kezelést egy állapotfelmérő beszélgetés, konzultáció előzi meg. A kezelés ideje alatt Ön egy masszázságyon fekszik, nyugodtan, a lehető legkényelmesebb helyzetben a hasán és/vagy a hátán. Ha nem tud feküdni, mert pl. várandós vagy más speciális fizikai állapota van, akkor széken ül vagy párnákkal megtámasztva oldalt fekszik. A kezeléshez célszerű lezser, puha, nem feszes ruhába öltözni.

A kezelés a test meghatározott pontjain történik. Speciális izom- és kötőszöveti fogások sorozatából áll, amely képes a testi-lelki problémák és sérülések pozitív befolyásolására. A mozdulatok a lágy kötőszövetek felszíni mélységében történnek, gyengéden, fájdalommentesen.

A bőrfelszínen, vagy vékony ruharétegen keresztül alkalmazott precíz fogásokat szünet követi. Ezalatt a test időt kap arra, hogy a technika által keltett ingereket és az azokra adott testi válaszokat az agy feldolgozza, és beintegrálja, s csak ezután jöhet a következő fogás. A módszer csendet és nyugalmat igényel.

Az adott kezelés során alkalmazott fogások száma is változó, így a kezelések időtartama 20-45 perc között váltakozik. Tom Bowen filozófiája szerint a test önmaga legjobb doktora. Nem kórképekre, hanem az egész emberre fókuszál a kezelő. Nem kezelnek betegségeket, hanem feszültségállapotokat közömbösítenek a testben. A Bowen egy nagyon összetett, kifinomult rendszer, ezernyi fogással.

Mottó: „a kevesebb több”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb a probléma, annál kevesebb fogást alkalmaz a kezelő. Ennek oka, hogy ne terhelje le a szervezetet egyszerre túl sok információval, hagyja, hogy fokozatosan integrálja magába az utasításokat. Türelem, tolerancia, tiszteletteljes figyelem…hagyja, hogy a testünk tegye a dolgát.

A kezelés befejezése után a szervezet helyreállító folyamatai zajlanak, általában egy hétig. Így a Bowen kezelések előtt 4 nappal és a kezelés után 5 nappal kerülendők az alábbi kezelések:masszázs, kiropraktika, akupunktúra, akupresszúra, mert ezek ereje megszakíthatja a beindult folyamatokat.

Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék (pl. szénsavmentes ásványvíz, tisztított víz, gyógytea) bevitele. A dehidrált szervezetben a sérüléstől  letapadt és megcsavarodott kötőszövet nem képes kisimulni, visszarendeződni. A megfelelő nem az egyszerre sokat, hanem a rendszereset jelenti:azaz félóránként néhány korty, vagy óránként egy pohár víz elfogyasztását, legalább 8 alkalommal.

Fontos a folyadékkeringés fenntartása, ezért kezelés után fél óránál többet ne üljünk egy helyben, mozgassuk át izmainkat, álljunk fel, járjunk egy kicsit.

Amennyiben kapott mozgássor javaslatot, hogy a helyreálló szövetek megerősödjenek, akkor azt mindennap végezze el. Kezelés után 72 órán keresztül kerülni kell az extrém hideget és az extrém meleget, mert befolyásolja az ingerület továbbítását és hátráltatja a kezelés hatásfokát. Kerülni kell a testrészek jeges borogatását, a forró fürdőt, bőrt kipirosító zuhanyt, szaunát, infraszaunát, krémes bedörzsölést. Fáradtság, izomláz és tisztulási folyamatok (gyakori vizelés, hígabb széklet), fejfájás természetes következménye lehet a kezelésnek, ilyenkor a pihenés, a megfelelő folyadékpótlás és 1500-2000 mg C-vitamin jó segítség. A kezelés hatékonyságát a legjobban úgy erősítheti, ha alkalmazza a fenti javaslatokat, tanácsokat, és gyakorolja a könnyen elvégezhető mozdulatsorokat. Az élet mozgás és változás. Sétáljon, használjon lépcsőt lift helyett, táncoljon a kedvenc zenéjére, mozgassa, nyújtsa meg ellustult, nem használt izmait! Ha irodában, íróasztalnál dolgozik, óránként kelljen fel, járja körbe az asztalt és nyújtózkodjon, lélegezzen nagyokat!

Miben más, mint a többi, ismert módszer?

A  csontkovács a csontok és az ízületek kezelését végzi, mely meglehetősen erőteljes fogásokat igényel. A Bowen szintén képes arra, hogy az elmozdult csontok ideális helyzetét visszaállítsa, de finoman, fájdalommentesen teszi ezt.

A különböző típusú masszázsok során az izmokat gyúrja át, lazítja fel a kezelő. Ez szintén intenzív kezelést igényel. A Bowen is fellazítja az izmokat és beindítja a megfelelő nyirokáramlást – csak könnyedén, kíméletesen.

Akupunktúra, akupresszúra alkalmazásakor a meridiánokra, az energia szabad áramlására fektetik a hangsúlyt. Bowennel ugyanez elérhető, tűk és erőteljesebb nyomások nélkül is. Sokan idegenkednek pl. a tűktől, nekik is remek alternatívát kínál – ugyanolyan hatásfokkal.

Szavak, erőszak és manipuláció nélkül oldja a feszültségeket, beindítja az öngyógyító folyamatokat.

Leggyakoribb mellékhatása a megtapasztaláson alapuló hit: a testünk egy csoda, amely tényleg képes az öngyógyulásra.

A Bowen – miután megszünteti az izmokban, szövetekben felgyűlt stressz okozta elváltozásokat, mintegy „mellékesen” – de ugyanolyan erőteljesen okoz hatalmas megkönnyebbülést a pszichés tünetek terén is – bár a kezelés alapvetően a fizikai testen történt.