Oldal kiválasztása

Kötőszövet-Fascia

Minden kötőszöveti hálóban van. Az izmok, ínak, csontok, még az agy is. Ezek egymással érintkeznek, mint egy nedves, zselés, egymáson elcsúszó-mozgásban lévő pókháló. Egyrészt burokba foglalják a szöveteket, biztosítják a feszes, mégis rugalmas tartást, másrészt információt szállítanak. Az információ áramlás sebesség sokszorosa az idegrendszerének.

A Bowen kezelés a fascia (kötőszöveti) hálóval dolgozik, ami az egész test fizikai hálója, miközben információs hálózat is egyben. Már az akadémikus orvosok is felfedezték a jelentőségét, és már olyat is feltételeznek: itt „lakik” az immunrendszer. Hihetetlen távlatok vannak még a fascia kutatásban.

Mi is az a kötőszövet? Testünk azon szövete, amely támogatja és összeköti a belső szerveket, hozzájárul a csontképzéshez, építi az érfalakat, az izmokat a csontokhoz köti, és sérülés esetén pótolja a más típusú szöveteket, fizikailag egyben tartja a testet. A harmónia, az egyensúly állapotában úgy lehetne elképzelni, mint egy kifeszített sátorponyvát. Ám akár fizikai, akár lelki sérülés ér minket, annak lenyomata a kötőszövetben is megmarad, s a sátor megroggyan, húzás és feszültség blokkok keletkeznek benne. A test mindig egyensúlyra és tehermentesítésre törekszik. Így lehetséges az, hogy egy régi sérülés, kínzó fájdalmakat okoz évek múltán egész más területen. 

Ilyenkor nemcsak az izmok kerülnek fokozott terhelés alá, hanem a belső szerveink is igyekeznek úgy módosítani funkciójukat, hogy az a túlélésünket szolgálja. Amikor a lelki harmóniát újra elérjük a megnyugvás vagy konfliktusoldás által, akkor testünk is szeretne visszarendeződni, ám ott van a kötőszövet, melynek feszültsége ezt nem mindig engedi. 

Lássuk a kötőszövetet úgy, mint egy test harisnyát, ami több rétegen keresztül mélységben is behálózza a testet. Minden kötőszöveti hálóban van. Az izmok, ínak, csontok, még az agy is. Ezek egymással érintkeznek, mint egy nedves, zselés, egymáson elcsúszó-mozgásban lévő pókháló. Egyrészt burokba foglalják a szöveteket, biztosítják a feszes, mégis rugalmas tartást, másrészt információt szállítanak. Az információ áramlás sebesség sokszorosa az idegrendszerének.  A test folyamatos, harmonikus, kiegyensúlyozott létezésre törekszik. Ha pl. van/volt egy bokaficamom, akkor amíg az a lábam gyengélkedett, a másik lábam térde vette át a terhelést. Így lehet, egy idő után már fáj a derekam is, pedig csak kibillent az egyensúly és az eredeti probléma a bokámban  ragadt. Mindig az áldozatok sírnak (derék), soha nem a tettesek(bokaficam). A kezeléssel ezért nem az adott fájdalomra, tünetre koncentrál, hanem a test kiegyensúlyozására. Nem a kezelő gyógyít, nem a kezelő akar, hanem a  pengetés impulzusai által az agy rangsorolva helyreállít.

Ha valaki rendszeresen kap  Bowen kezelést, akkor teste-lelke folyamatosan a harmóniába rendeződik, a kibillenések gyorsan regenerálódnak és nincs szükség kompenzáló feszülésekre, amelyek egyre több negatív következménnyel járnak. Nemcsak a mozgásszervekben, hanem pl. az emésztésben, légzésben, hormonrendszerben, hisz minden szerv kötőszöveti hálóban van, és a hálózat része.