Oldal kiválasztása
-

-

.

A Bowtech megalkotója
 Thomas A. Bowen (1916-1982)

 

Tom Bowen kezelőszobájának falán a következő idézet függött:

„Úgy vélem, csak egyszer járok itt a földön. Így ha bármi jót tudok tenni vagy kedves lehetek bármelyik teremtménytársamhoz, most van itt az ideje. Hadd ne halogassam, hadd ne mulasszam el, mert utam erre többet nem vezet.” Stephen Grellet

Ausztráliában folytatta segítői munkáját, amelyhez tudását autodidakta módon  szerezte meg és fejlesztette tovább. Tudása mellett intuícióját is sikerrel kamatoztatva alkotta meg a Bowen technikát, ezt a különleges, szelíd, egyedülálló rendszert, amelyet Bowen technika néven ismert meg  a világ.
A Bowen nem hasonlítható más módszerekhez, rendszere teljesen független, újszerű az eddig ismeretes, hagyományos manuál technikákhoz képest.

Tom Bowen kivételes képességekkel és különleges szemlélettel rendelkezett.

Az embereket megdöbbentette az, hogy sok más, bonyolult és eszközigényes módszerhez képest T. Bowen a két kezével, néhány érintéssel, gördülő mozdulattal, közben szüneteket tartva, milyen hihetetlen eredményekre volt képes!

Tom Bowen nagyothalló ember volt – így a kezével „látott” – talán ennek is volt betudható kifinomult érzékelési képessége.

Egy korabeli felmérés szerint 13000 pácienst látott el egy év alatt, úgy,  hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket. Mindezt 88%-os sikerrel!

Naponta akár 60 embert is kezelt.

Rendkívül szerény ember lévén módszerét soha nem népszerűsítette, mégis, az általa kidolgozott és alkalmazott technikát az 1970-es években az ausztrál egészségügyi rendszer is elismerte, sőt annak részeként befogadta, alkalmazta.

Tom Bowen soha nem jegyzetelt. Titkárnője segítségével állítottak össze egy dokumentációt, amely összefoglalta munkásságát.

1974-ben elkezdte tudását átadni a Rentsch házaspárnak. Ők tették átadható, oktatható rendszerbe.

1987-ben megalapították a Bowen Therapy Academy of Australia–t és a módszert védjegyeztették The Orginal Bowen Technique néven.

A Bowen technikát világszerte számos országban tanítják, sok intézményben alkalmazzák kiegészítő vagy önálló kezelésként is.

Magyarországon 2009 óta tanítja Liebe György és Manfred Zanzinger a védjegyzett technikát, ám a világban sok bowen irányzat és képzés van. Úgy gondolom, valójában senki nem tudhatja mindazt, amit Tom Bowen tudott, hisz tudásának legjava intuitív volt, amelyet később próbáltak rendszerbe foglalni és megmagyarázni. Így csak a folyamatos, tiszteletteljes, elmélyült használat, tapasztalás és tanulás által kerülhet egy bowen alkalmazó a bowen technika mély tudásának birtokába. A felszínen úgy tűnik, mintha ez egy egyszerű manuál technika lenne, valamiféle gyengéd masszázs féle. És igen, lehet úgy is végezni, és rétegről rétegre haladva előre jutni. Így is működik és hatékony. Ám ha fejlett a kezelő érzékelése és nem ragad le az anyag szintjén, akkor akár egy-két mozdulattal megdöbbentő eredményeket és hatásokat lehet elérni.

Az elmúlt évtizedekben fedezte fel a tudomány a fascia háló jelentőségét, és még mindig nem tudják azt az egyszerűséget és hatékonyságot produkálni, mint Tom Bowen egy-egy mozdulata. Gyúrják, nyújtják, húzzák, vonják, eszközökkel, gépekkel stimulálják, miközben egyszerűbben és gyorsabban is eredményt lehetne elérni. De legalább csodás és hasznos tanulmányok, videók és oktató anyagok készültek a fasciáról, valamint tökéletes mozgás fejlesztő gyakorlatokat lehet elsajátítani.